De Winkelhaak (dewinkelhaak.net)
 
  Home

De kazerne

VVDM-afdeling Nunspeet

Kazernekranten

Artikelen

Boeken

Contact
  De kazernekranten van de Winkelmankazerne

Een beetje kazerne, en dat was de Winkelmankazerne zeker, had een kazernekrant. Een deel van die kranten, in de praktijk een bescheiden hoeveelheid aan elkaar geniete A4 stencils, is bewaard gebleven. Ook die van Nunspeet.

Het VVDM-archief, dat ondergebracht is in Amsterdam bij het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG), bevat voor een aantal afdelingen de bewaard gebleven kazernekranten. Er zijn een aantal mappen voor Nunspeet, die maar een klein deel bevatten van wat ooit is uitgegeven.

Het eerste dat opvalt is dat de kazernekrant niet altijd dezelfde naam heeft gehad, maar liefst vijf keer werd die gewijzigd of werd teruggegrepen op de vorige naam. Van 1970 tot begin 1978 ging de kazernekrant als Aksie door het leven.
Met alle respect, maar origineel was dat niet. Elders heetten die kranten Knol bij de cavalerie op de Bernhardkazerne, Prik op de Juliana van Stolbergkazerne waar de gewondenverzorgers werden opgeleid. Boem in Assen en in Ermelo werden ze de naam Alarm zat in de tachtiger jaren en ging de kazernekrant verder als Ontspoord (Generaal Spoorkazerne!).
Van Legerplaats Nunspeet kun je ook niet echt lekker een naam voor je kazernekrant afleiden, maar die reden ging na de naamsverandering in Generaal Winkelmankazerne in 1973 niet meer op. In 1975* had men blijkbaar genoeg van de naam Aksie en werd er een krant uitgebracht onder de naam Winkelman Interne Editie. Dat was wel heel formeel en er werd teruggegrepen op de naam Aksie. In 1978 kwam aan die naam definitief een einde en werd De Winkelhaak ingevoerd. Een aantal jaren voldeed dat, tot iemand hierop ging variƫren en het blad Winkelhaaks ging heten. Ook dat was maar een kort leven beschoren en werd teruggedraaid. Tot aan het einde van verschijning bleef het voortaan De Winkelhaak.

Een aantal kazernekranten werd gescand en kan als pdf via deze pagina bekeken worden.


* Alle hier genoemde jaren moeten met enige voorzichtigheid betracht worden, de tijdstippen zijn een benadering op basis van de bewaard gebleven kazernekranten


 
Oude kazernekranten

Heb jij nog ergens op zolder in een vergeten doos oude kazernekranten liggen? (maakt niet uit van welke afdeling). Laat ze niet vergaan of verdwijnen bij een verhuizing, maar stuur ze op naar het IISG voor het VVDM-archief. Hun adres:

Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis
Postbus 2169
1000 CD AmsterdamKazernekranten als pdf

Een Aksie special, verkiezingsnummer van november 1972

Winkelman Interne Editie uit 1975

Winkelhaak 1979 nr. 2

De Winkelhaak, zomernummer 1988