De Winkelhaak (dewinkelhaak.net)
 
  Home

De kazerne

VVDM-afdeling Nunspeet

Kazernekranten

Artikelen

Boeken

Contact
  1953. Een afscheid in stijl

Twintigduizend militairen moesten de jaarwisseling van 1953-1954 doorbrengen in hun garnizoen. Achthonderd van hen sloten het jaar af op de nog naar vers beton ruikende Legerplaats Nunspeet. Om het gemis aan huis draaglijker te maken werd in opdracht van de legerleiding de jaarwisseling groots aangepakt.

De gang van zaken rond de jaarwisseling was niet anders dan die met de Kerstdagen toen achthonderd andere militairen de feestdagen op de kazerne hadden moeten doorbrengen. Op 24 december was er een Kersttoernooi gehouden met tafeltennis, biljart, kaartspelen, schaken en dammen. ´s Avonds (Kerstavond) was er een gezamenlijk diner waarna een lekenspel werd opgevoerd en er gezongen werd door een soldatenkoor. Om middernacht werd de nachtmis gehouden waarna een koffietafel volgde in de kantine. De ochtend van de Eerste Kerstdag werd gevuld met een protestantse en katholieke kerstdienst in de filmzaal. De middag met een kerstspel terwijl er 's avonds een filmprogramma werd afgewerkt. Omdat de dag erna een zondag was wederom twee kerkdiensten. De zondagmiddag werd wat frivoler ingevuld met een accordeonshow, terwijl er voor 's avonds een operette concert op het programma stond.* Deze gang van zaken vormde het stramien voor de jaarwisseling.

Dagblad Trouw zond op oudejaarsdag een verslaggever naar Nunspeet om er de avond door te brengen. 'Breng de sfeer van de Oudejaarsavond zo goed mogelijk in de wereld van de soldaat,' had de verslaggever opgetekend uit de mond van de legerleiding die blijkbaar de landelijke kranten had ingeseind. Het werd een braaf artikeltje, en waarom ook niet. Er werd een jaar afgesloten en het was wel zo leuk om het een beetje gezellig te houden, bijvoorbeeld door te vermelden hoeveel oliebollen er op de legerplaats waren gebakken. Dat waren er onder leiding van menagemeester A. de Bruine maar liefst vijfduizend stuks, zes bollen de man. 'Meer was niet nodig,' noteerde de verslaggever, 'want het Oudejaarsdiner wordt al een ware feestcantate voor de slokdarm.' En somde vervolgens het menu op:

 
Vooraf: Soep
Haringslaatje
Hoofdmaaltijd: Aardappelen
Carbonade met jus
Snijboontjes
Stoofpeertjes
Toe: Fruit
Koffie met taart

Het werd een massaal diner bij kaarslicht. Samen met officieren en onderofficieren genoten achthonderd man van de maaltijd. Na de aanslag op de slokdarm verplaatsten de activiteiten zich naar de filmzaal waar het programma om elf uur eindigde. Het laatste uur van het jaar werd doorgebracht in de kantine met oliebollen en chocolademelk. Hoewel knallen het voorrecht van het leger zijn, werd het jaar niet uitgeluid met vuurwerk maar door trompettisten die het jaar 'uitbliezen'.** Het eerste volle jaar van de Legerplaats Nunspeet was voorbij.

Het was vrijdag 1 januari geworden, die dag was er voor elk wat wils. 's Ochtends kerkdiensten, 's middags het orkest van Eddy Christiani en 's avonds een revuegezelschap. En ook de zaterdag en zondag waren er activiteiten met sport en spel, een uitgebreid filmprogramma en de gebruikelijke kerkdiensten. Vier dagen achter elkaar werden er geen normale diensten gedraaid. Maandag 3 januari werd waarschijnlijk door sommigen met enige opluchting begroet.


* Nunspeet Vooruit, 24 december 1953
** Trouw, 31 december1953


 
Een koud uiteinde

Het jaar eindigde qua weer zoals het begon, koud en ongezellig.
31 december was een ijsdag met een gemiddelde temperatuur van -2,4 °C en een gevoelstemperatuur van -4,5 °C. Het was bewolkt, de zon liet zich de hele dag niet zien. Neerslag viel er die dag niet. Op Nieuwjaarsdag liep de temperatuur enigszins op, maar het begon te waaien waardoor de gevoels-temperatuur (-3,9 °C) nauwelijks hoger kwam dan de dag er voor. Het bleef wederom droog.

bron: weerverleden.nl