De Winkelhaak (dewinkelhaak.net)
 
  Home

De kazerne

VVDM-afdeling Nunspeet

Kazernekranten

Artikelen

Boeken

Contact
  Dossier dennebomen en kippenmest
(1) Een ontluisterende ervaring

door: Frank Oosterboer

Je oude kazerne bezoeken nadat die is afgebroken en weggeven aan herten, zwijnen en ander schadelijk wild. Er zijn er wel meer die het niet kunnen laten en ook ik moest beslist nog eens langs. De fotocamera ging mee omdat er nog een website gevuld moest worden met recente plaatjes.

Al bij het moeizaam neerzetten van mijn motor op de modderige oprijlaan naar de kazerne kreeg ik een wat unheimlich gevoel. Het zag er richting voormalige kazernepoort wel erg begroeid uit. Vier jaar gelden schoot ik er ook een serie foto's en toen was de structuur van de kazerne nog goed herkenbaar, maar nu? De plek waar het wachtgebouw stond is redelijk vrij, maar daar houdt het goede nieuws voor oud-bewoners op heimweetournee mee op. De voorste appèlplaats is volledig dichtgegroeid, sommige dennen zijn meer dan drie meter hoog. Vier jaar geleden kwam niets boven de halve meter uit. Hebben die boswachters van Staatsbosbeheer soms kunstmest gestrooid?

 
Nog klein en onschuldig in 2011, maar dat zou niet lang meer duren.  
Een smal pad dat gedeeltelijk de oude langsweg naar achteren volgt is begaanbaar, vlak voor de achterpoort sloeg je vroeger linksaf naar de BOS-pomp, een smalle strook gras volgt dit traject. Links en rechts een muur van dennebomen. Even later hetzelfde beeld van de grootste parkeerplaats. Nu heb ik niets tegen dennebomen, maar deze zijn wel errug saai en de enorme hoeveelheid is buitengewoon overdreven. Er zijn er gewoon te veel en ze staan elkaar dan ook te verdringen. Dat gaat beslist interessant worden als ze doorgroeien. Sommige hebben vreemd gele, dorre delen van takken tegen de stam aan. Ze gaan toch niet dood? Dat zou jammer zijn.

Nog iets: wilde zwijnen die alles onderploegen bij het zoeken naar eten. Maar ja, die zijn niet wijzer. Wel vervelend is dat de weg achter de legeringsgebouwen niet net als voornoemde paden een beetje toegankelijk gehouden wordt en dat die zwijnen daar ongestoord hun gang kunnen gaan. Waren er niet te veel van deze beesten tot verdriet van de boerenstand en moesten er ook niet grote hoeveelheden van worden afgeschoten? In dat laatste geval zou ik de voormalige Winkelmankazerne van harte willen voordragen voor een flinke hoeveelheid knalplezier.

Terug bij de ingang nadat ik geconstateerd heb dat waar ooit de legerings-gebouwen stonden, deze ruimte ook overwoekerd is. Bij het verlaten van het terrein beeld ik me wat in. Dat een stem roept: “En de winnaar issss....... de denneboom!!” Gevolgd door het homerisch gelach van honderdduizenden van deze groene malloten.

Voor een idee van hoe het er nu uitziet, klik hier

Naar artikel 2


 
Bezoek

Voor wie het naast staande artikel moeilijk te geloven vindt en zelf eens wil kijken enkele tips.
Parkeren kun je bij de vroegere hoofdingang. Als je vanaf de snelweg Zwolle-Amersfoort komt en richting Elspeet rijdt, passeer je na 1 kilometer een kruising naar Vierhouten (links) en de Staken-bergweg (rechts). Rechtdoor blijven rijden en na vijfhonderd meter zie je een drietal hoge lantaarnpalen. Nu snelheid minderen, links bij deze palen zie je een zijweg met een vluchtheuvel en enkele gebouwen. Iets verderop ligt langs deze weg het voormalige PMT. Tegenover de zijweg, rechts dus van de Elspeterweg zie je een onverhard laantje. Dit is wat over is van de weg naar de hoofdingang. Het is niet verboden hier je auto te parkeren. Je kunt ook 200 meter doorrijden en dan rechtsaf, de vroegere ingang naar het officiershotel.
Op het terrein van de voormalige kazerne zelf moet je je oriënteren op de loofbomerijen uit de legertijd, deze volgden de wegen grotendeels. Er valt een vierkant te lopen. Je zou een van de kaartjes die op deze website staan kunnen afdrukken als hulp, of een luchtfoto vanaf Google.