De Winkelhaak (dewinkelhaak.net)
 
  Home

De kazerne

VVDM-afdeling Nunspeet

Kazernekranten

Artikelen

Boeken

Contact
  Een bezoek aan de verlaten Winkelmankazerne (3)
Door: Fred Klijndijk

Met enig geluk kwam Fred Klijndijk de verlaten Winkelmankazerne op, bezocht de voormalige eetzaal en keuken, waarna het tijd werd voor een rondleiding door een vriendelijke anti-kraakwacht.

Na de koffie stelt de man voor om een rondje kazerne te doen. Hij heeft met de Huisoppasdienst de afspraak gemaakt dat hij regelmatig het gehele complex rondloopt met zijn hond om te kijken of de afrastering nog in tact is en er zich geen onbevoegden op het terrein bevinden.
De gebouwen komen me allemaal bekend voor. Het bureelgebouw vooraan bij de poort, evenals het wachtgebouw, de lesgebouwen, de twee appèlplaatsen en daar in verte de acht legeringsgebouwen. Ik wil zo snel mogelijk naar het laatste gebouw helemaal achteraan want dat is het gebouw waar ik als dienstplichtig marechaussee een jaar lang mocht vertoeven. Ik ben benieuwd of ik het gebouw in kan, want ik wil wel heel graag de kamer zien waar mijn bed heeft gestaan.
Als we bijna bij het gebouw zijn, komt er een man op een brommer aanrijden. Hij groet mijn 'gids' en stelt zich aan mij voor. Hij is van beroep restaurateur van antieke fietsen en hij woont in 'mijn' gebouw. We komen aan de praat en nadat ik hem heb uitgelegd wat voor werk ik wanneer deed op de kazerne stelt hij voor naar binnen te gaan. Het is net alsof de tijd heeft stilgestaan. Alles ziet er nog precies zo uit als in 1968. De gangen, de trap, de kamers..... Als ik mijn gevechtspak aan zou doen en de witte uitrusting, dan zou ik zo de draad weer kunnen oppakken alsof ik gisteren was afgezwaaid.Fred Klijndijks legeringsgebouw in beter tijden (foto: Fred Klijndijk)

Behoorlijk onder de indruk verlaten we 'mijn' gebouw en lopen we richting de kantine. Links van de kantine is de filmzaal en ook daar is niets veranderd. Wat voor soort films zouden ze daar de afgelopen jaren hebben vertoond? Veel westerns zoals in mijn tijd? The Good, the Bad and the Ugly was mijn favoriete film toen. In de kantine is het een grote puinhoop. Waar eens de repen Mars, Bounty's, Nuts en gevulde koeken over de toonbank gingen ligt nu een hoop hout, plastic en alles wat eens het schap was. "Het lijkt wel of er hier een bom is ontploft" zeg ik tegen mijn gastheer. "Nou, dan kom je aardig in de richting want laatst heeft een speciale eenheid van Defensie hier geoefend in het ontzetten van een paar gegijzelden. De halve kantine hebben ze toen opgeblazen, het leek wel oorlog!" Overal liggen hulzen van de losse flodders waar ze mee hebben geschoten en hier en daar zelfs niet afgevuurde patronen.

Naar artikel vier

  Een bezoek

Nog even voordat hij wordt afgebroken de kazerne bezoeken waar je je militaire dienstplicht vervulde en talloze herinneringen liggen. Fred Klijndijk deed het en doet er verslag van in een serie van vier artikelen.