De Winkelhaak (dewinkelhaak.net)
 
  Home

De kazerne

VVDM-afdeling Nunspeet

Kazernekranten

Artikelen

Boeken

Contact
  Een bezoek aan de verlaten Winkelmankazerne (2)
Door: Fred Klijndijk

Een verlaten Winkelmankazerne met gesloten poort, maar Fred Klijndijk die op een nostalgische tour naar de kazerne was had alle geluk van de wereld. Een anti-kraakwacht deed de poort voor hem open en een keer binnen viel Fred's mond open van verbazing. Vooral toen de anti-kraakwacht in de voormalige manschappeneetzaal bleek te wonen.

Ik ben stomverbaasd als hij de deur open doet en in de immens grote zaal zegt: "Dit is de woonkamer". In de tientallen meters lange lege zaal staat in het midden een bankstel, een stoel, een tafel en een schemerlamp. "Hier kan ik naar harte lust schilderen en muziek maken". “Ga zitten” zegt de man en met open mond kijk ik rond en ga in gedachten terug naar de vreetschuur waar in mijn tijd lange rijen tafels met daaraan vastgemaakte banken stonden.


De eetzaal als huiskamer (foto: Fred Klijndijk)

Hier heb ik menig keer het avondeten overgeslagen omdat het 'niet te vreten' was. Als je op weg van het legeringsgebouw naar de eetzaal iemand tegenkwam die daar al was geweest en je vroeg hoe het eten was, dan kreeg je vaak te horen "o.h.", oftewel 'onduidelijke hap'! Dan wist je al hoe laat het was en liepen we de eetzaal voorbij om aan de overkant van de kazerne in het PMT de zoveelste portie patat naar binnen te werken. Alleen op woensdag kon je blindelings op het van rijkswege verstrekte voedsel vertrouwen want dan was er nasi. En niet alleen nasi, maar ook saté, pindasaus een banaan en zowaar een pilsje! Ook in de Nunspeetse snackbar waar een schone jongedame genaamd Meta de scepter zwaaide waren we regelmatig te vinden. Niet alleen vanwege de patat, slaatjes, kroketten en frikadellen, maar ook omdat er een prachtig mooie jukebox stond waar Meta de allernieuwste 45-toeren plaatjes in had gedaan. Golden Earrings, Beatles, Beegees, Cats, Kinks en haar absolute favoriet Aretha Franklin schalden dagelijks door onze alternatieve eetzaal.

"Ik zal je straks de rest van m'n huis laten zien, want dit is alleen nog maar de woonkamer." Ik val van ene verbazing in de andere als ik even later kennis maak met de badkamer. Blijkt dat de man een van de roestvrij stalen kookketels in de keuken als bad gebruikt. "Er is nog steeds warm water op de kazerne, dus na een half uurtje is de ketel vol en dan heb ik mijn eigen indoor zwembadje". In diezelfde badkamer annex keuken staat een vierpits gasstel waar de man zijn potje kan koken. Slapen doet hij in een vrij grote bergruimte waar voldoende plaats is voor een tweepersoonsbed en een paar kasten. "Hier wil ik nooit meer weg" zegt de man tijdens de rondgang. "Ideaal hoor, ik kan naar hartenlust muziek maken want mijn naaste buur woont zo'n 300 meter hier vandaan en hij is toevallig ook muzikant, dus geluidsoverlast is hier niet aan de orde. En ik heb nogal wat schilderijen gemaakt, die kan ik mooi overzichtelijk allemaal hier ophangen. Echt ideaal!"

Naar artikel 3

  Een bezoek

Nog even voordat hij wordt afgebroken de kazerne bezoeken waar je je militaire dienstplicht vervulde en talloze herinneringen liggen. Fred Klijndijk deed het en doet er verslag van in een serie van vier artikelen.