De Winkelhaak (dewinkelhaak.net)
 
  Home

De kazerne

VVDM-afdeling Nunspeet

Kazernekranten

Artikelen

Boeken

Contact
  Legerplaats Nunspeet werd Generaal Winkelman-kazerne (2)
Een klus bij de kazernepoort


Onder grote belangstelling van de defensietop, andere militaire genodigden en de nodige burgers werd de Legerplaats omgedoopt in Generaal Winkelmankazerne. Toen iedereen weer verdwenen was, of aan het borrelen met bijhorende bitterballen, moest er aan de kazernepoort nog iets gebeuren.

 
Er bestaat voor zover bekend één fotootje* van en dat staat hiernaast: een bord met hierop Legerplaats Nunspeet. Het ziet er beetje uit of er een landelijke gemeente achter schuilt, of (voor kwaad-willenden) een Veluwse conservenfabriek. Dat bord kon na de naamgeving niet gehandhaafd blijven en werd, voor zover het er nog stond in 1973, verwijderd. Niet alleen kreeg de kazerne dus een borstbeeld aangeboden, eveneens in het oog lopend was de nieuwe naam op een langgerekt bord dat geplaatst werd op het hekwerk tussen in- en uitrit van de hoofdingang.
Hans Peters, fotograaf bij Anefo, die een serie voortreffelijke foto's nam van de gebeurtenissen die dag zette het bord op de gevoelige plaat. Voor de goede kijker valt er een boel te zien.


foto: Peters, Hans/ Anefo, 'De nieuwe naam (Generaal Winkelmankazerne) aan de poort', Nationaal Archief 2.24.01.03 926-7913, licentie CC-BY-SA

Allereerst helemaal rechts, daar zie je nog net iemand met een ladder weglopen. Het bord zit er blijkbaar pas op. Die soldaten (handen in de zakken!) kijken een beetje of ze water zien branden. Aardig om te zien is het verschil in haarlengte tussen het gewone soldatenvolk en de twee marechaussees, die waarschijnlijk op verzoek van de fotograaf links zijn gaan staan. Alleen een ingang met bord op een foto is wel erg saai. Wat voor de rest opvalt is dat iedereen zomaar de poort kon inlopen. Moesten er even geen paspoorten worden gecontroleerd?

* Met dank aan marechausseenostalgie.nl

 
Meer foto's

Op de website van het Nationaal Archief kunnen acht foto's bekeken worden die gemaakt zijn tijdens de naamgeving van de kazerne. Wie de link hieronder opent komt op een verzamelpagina met acht miniaturen. Klik op een foto en een iets grotere versie, samen met een balk, opent zich. Onder deze balk staan twee zinnen met een linklijn eronder. Voor het bekijken van een grote weergave van de foto zonder verder gedoe, klik vervolgens op: Bekijk een grote versie van de afbeelding (in jpeg). Een kijkje is zeer de moeite waard, klik hier.

Voor het eerste artikel over de plechtige onthulling van het borstbeeld: hier