De Winkelhaak (dewinkelhaak.net)
 
  Home

De kazerne

VVDM-afdeling Nunspeet

Kazernekranten

Artikelen

Boeken

Contact
  Nog een Handboek Soldaat, en nu door Cork
Door: Frank Oosterboer

In de loop der jaren schreven behalve de landmacht ook allerlei andere lieden een Handboek Soldaat. Ieder met zijn eigen invalshoek. Cor Hoekstra die in 1953 afzwaaide was tekenaar en had jaren later, in 1968 om precies te zijn, nog een appeltje te schillen met de krijgsmacht.

In 2012 publiceerden Michiel Hegener en ik het Handboek voor de dienstplichtig Soldaat b.d. Er was al eens een Nieuw Handboek Soldaat verschenen jaren eerder, maar toch... we hadden een leuke titel met een knipoog. We waren echter minder origineel dan we dachten want in 2016 ontdekte ik bij het doorlezen van De Nederlandse Krijgsman, het blad van KNMB 'Pro Rege', de organisatie achter de PMT's, een boekbespreking. En wel van het Handboek Soldaat door Cork, pseudoniem van Cor Hoekstra. De tekst van deze recensie:

“Cartoons over het soldatenleven, speciaal de militaire voorschriften, waarmee danig de draak gestoken wordt. Technisch knap getekend. Soms bijzonder geestig, soms sarcastisch. Getuigend van kennis van zaken als het gaat om het militaire bedrijf. Spot moet soms eenzijdig zijn. Dat is dan ook hier het geval. Wie bepaalde zaken aan de kaak wil stellen mag wel eenzijdig zijn, moet er voor oppassen niet grof te worden. Helaas is Cork er niet in geslaagd deze klip te omzeilen. Soms is hij gewoon ordinair, grof, nodeloos kwetsend, met te ruw taalgebruik. Dan maak je niet meer bepaalde zaken belachelijk, maar alleen jezelf. Jammer. Want hij kan heus wel wat, die Cork.”*


Tot zover Mr. J. den Boer. Shitshitshit dacht ik vanwege de titel, maar nam me heilig voor dit boek te bemachtigen. Dat kostte nog enige moeite, maar dat was het zeker waard. Iets meer dan 100 pagina's tekeningen in een stijl die menigeen bekend zal voorkomen. Uitgesplitst naar thema's als krijgstucht, groeten, gezondheidszorg in de krijgsmacht en dan speciaal die na bezoek aan vrouwen die geslachtsziekten verspreiden, inwendige dienst. Het maakt niet uit, iedere pagina is goed voor minstens een glimlach en soms een schaterlach. Cork had 'de dienst' bij de gevoelige staart en kneep er af en toe hard in. Dat Mr. den Boer dat grof en ordinair vond is vanuit zijn achtergrond begrijpelijk, maar Jan Soldaat leefde in een andere realiteit. En die werd genadeloos op de hak genomen.Met zo'n tekening maak je geen vrienden in militaire tehuiskringen.

* De Nederlandse Krijgsman, 1969


 

Paperback, 112 pagina's, zwartwit,
N.V. Uitgeverij De Forel, alleen nog tweedehands verkrijgbaar.