De Winkelhaak (dewinkelhaak.net)
 
  Home

De kazerne

VVDM-afdeling Nunspeet

Kazernekranten

Artikelen

Boeken

Contact
  Protestants Militair Tehuis Nunspeet
van feestelijke opening tot stille sluiting
Frank Oosterboer

Met de feestelijk opening in 1954 startte het leven van het Protestants Militair Tehuis (PMT) Nunspeet. Aan de Elspeterweg waaraan het lag werden in dat jaar ook een katholiek en een humanistisch tehuis geopend. Het PMT was een zogenaamd koepeltehuis dat er een was uit een serie van in totaal zeven, die in 1954 bij de grote legerplaatsen werden geopend.
Het boek beschrijft de activiteiten en geschiedenis door de jaren heen tot de sluiting in 1996. Het tehuis bewoog met de tijd mee, veranderende omstandigheden in het leger, vooral die op het gebied van vrijheden en beloning van soldaten, hadden ook gevolgen voor het PMT. Toenemende behoefte aan studieruimte en de mogelijkheid om maaltijden te bereiden maakte eind zeventiger jaren een uitbreiding en verbouwing noodzakelijk.
Met het verdwijnen van het dienstplichtleger en de sluiting van de Winkelmankazerne was er geen reden meer om het PMT open te houden, in alle stilte werd het gesloten. Het werd echter niet afgebroken en het vond een verrassende nieuwe bestemming die in het laatste hoofdstuk wordt beschreven.

Voor de download van het boek, klik hier


 

E-book, 34 pagina's, kleur en zwartwitillustraties, gratis, uitgave: ECHOS/Stichting Home-Base Support