De Winkelhaak (dewinkelhaak.net)
 
  Home

De kazerne

VVDM-afdeling Nunspeet

Kazernekranten

Artikelen

Boeken

Contact
  Het Leger Boek
Okke Groot

Samensteller Okke Groot, verantwoordelijk voor de foto’s en begeleidende teksten, werkt in het dagelijks leven als beelddocumentalist bij het Nederlands Instituut voor Militaire Historie en kon putten uit de zeer rijke verzameling foto’s van zijn werkgever.

Het boek beschrijft in foto’s met bijhorende teksten de landmacht in de periode van 1898 tot 1996. In 1898 werd de dienstplicht persoonlijk (je kon er niet meer iemand anders voor inhuren) en in 1996 verdween de laatste dienstplichtige uit de rijen der landmacht. Deze bijna 100-jarige periode wordt uitgewerkt in zeven hoofdthema’s. Enkele hoofdthema’s: kampen en kazernes: infrastructuur, op school en te velde, in oost en west, wachtlopen en aardappeljassen, soldatenleven.
De hoofdthema’s zijn weer onderverdeeld in kleinere thema’s, die steeds per pagina uitgewerkt worden met een foto en bijhorende tekst. Soms één pagina, soms meerdere. Veel thema’s zijn herkenbaar maar 'oudere' thema’s die dat niet zijn, zoals de mobilisaties van 1918 en 1939 zijn zondermeer interessant. Hoofdthema het soldatenleven zal echter wel de meeste herinneringen oproepen.

De auteur die volgens de informatie van de uitgever zelf het legergroen niet heeft gedragen, heeft een aardige en soms (mild) kritische schrijfstijl. Een puntje van kritiek: nogal wat zwart/wit foto’s zijn te donker afgedrukt. Dat is jammer want het zijn vaak uitstekende foto’s die deels ook opduiken in andere publicaties, en dan goed afgedrukt. Niettemin is het boek(je) een aanrader. Wat koop je tegenwoordig nog voor € 15?


 

Harde kaft, 384 pagina’s, kleur en z/w foto’s, Uitgeverij Waanders, www.waanders.nl