De Winkelhaak (dewinkelhaak.net)
 
  Home

De kazerne

VVDM-afdeling Nunspeet

Kazernekranten

Artikelen

Boeken

Contact
  Beste ouders, lieve Ine, ik schrijf dit uit La Courtine
Het Nederlands leger in Frankrijk 1959-1971
Henk Povée

Einde jaren ’50 raakte het Nederlandse leger de mogelijkheid tot oefenen op grote schaal in Duitsland kwijt. Er werd contact opgenomen met de Fransen en uiteindelijk werd voor het in de Auvergne gelegen oefenterrein met kazerne La Courtine, een contract voor de duur van vijf jaar afgesloten. La Courtine lag niet naast de deur maar 870 kilometer en drie dagen rijden vanaf Oirschot, het vertrekpunt in Nederland. Na drie dagen achterin een dikke Daf kon men dan moe maar opgelucht uitstappen op de kazerne in La Courtine, om dan tot de ontdekking te komen dat de Franse kazernegebouwen uitgeleefd en smerig waren. Zelfs de (overvolle) poeptonnen van de vorige gebruikers waren niet geleegd.

Bij vertrek voor de allereerste oefening had men al de oefentoelage gekregen en op de eerste vrije avond in La Courtine werd daarvoor in de plaatselijke kroegen wijn aangeschaft. Enkele uren later liepen er soldaten door de straten te lallen. Die hadden de wijn per fles gekocht en gedronken of het limonade was. De plaatselijke middenstand was zeer ingenomen met de Nederlandse soldaten die meer te verteren hadden dan hun Franse collega’s, die normaal de kazerne bevolkten. Kroegen schoten als paddestoelen uit de grond en ook huishoudelijke apparatuur werd aan Jan Soldaat verkocht, zoals elektrische koffiemolens. In Nederland maalde moeders nog de koffiebonen met de hand.

Oud-dienstplichtige en La Courtineganger Henk Povée beschrijft op levendige en humoristische wijze de geschiedenis van het Nederlandse leger in La Courtine met aandacht voor details. Het laatste hoofdstuk beschrijft La Courtine nu. Soms oefent er nog eens iemand, maar daar kunnen ze niet van leven in het stadje dat een doodse en verlaten indruk maakt. Af en toe stopt een auto met Nederlands kenteken voor de vroegere kazerne-ingang, waarna de chauffeur met grijs koppie met weemoed door het hekwerk naar de kazerne staart.


 

Paperback, 112 pagina’s met 70 z/w-illustraties, Uitgeverij Thoth, www.thoth.nl