De Winkelhaak (dewinkelhaak.net)
 
  Home

De kazerne

VVDM-afdeling Nunspeet

Kazernekranten

Artikelen

Boeken

Contact
  Boekintroductie: De legergroene elite
Door: Frank Oosterboer

Terwijl miljoenen Nederlandse mannen gedurende 187 jaar de militaire dienstplicht moesten vervullen, is er verrassend genoeg nauwelijks gepubliceerd in boekvorm over het leven tijdens 'de dienst' en in het bijzonder niet over dat in de kazernes in vredestijd. In de negentiende eeuw helemaal niets en verrassend genoeg zelfs na de Tweede Wereldoorlog bar weinig. Maar daar komt nu enige verandering in.

Enkele weken gelden was er een symposium (voor een verslag, klik hier) met de subvraag: wat is het erfgoed van de dienstplicht? Misschien wel belangrijker is de vraag: hoe houden we de herinnering aan het dienstplichtigenleven in stand? Dat kan door foto's en vooral door verhalen. Die verhalen staan er bij bosjes op internet, maar de tijdelijkheid van websites - houdt de webmaster het voor gezien: weg website - vormt bepaald geen garantie dat deze verhalen worden bewaard. Bovendien ontbreekt er een samenhang, een structuur.
Een boek kan die structuur wel bieden, zeker als de verhalen van slechts één vent komen. Auteur dezes heeft wel de moeite genomen het op te schrijven in boekvorm, om daarmee iets van het vervullen van de dienstplicht vast te leggen. Het is een gratis e-book geworden, downloadlink hiernaast, met voorwoord van oud VVDM-voorzitter Theo de Roos. En voor wie denkt: zo'n boekkie kan ik ook wel schrijven, zeg ik: moet je beslist doen!

De achterflaptekst:

Militaire dienstplicht was lange tijd een plicht die werd opgelegd aan slechts een deel van de Nederlandse jongemannen. Hoe was het voor hen die hem moesten vervullen? En de landmacht, wat was dat voor een werkgever? In 1996 verdwenen de laatste dienstplichtigen uit het leger en daarmee kwam een eind aan een unieke wereld met een heel eigen cultuur, de wereld van bollen en ouwe stompen. Die was bepaald niet fijnzinnig en terwijl menig oud-dienstplichtige de gebeurtenissen in dit boek als aha-erlebnis zal ervaren, zal de burgerlezer regelmatig de wenkbrauwen fronsen.

De auteur die eind jaren zeventig zijn dienstplicht vervulde, zette zijn belevenissen op papier en schuwt daarbij de kritiek niet. Niet op de medemilitair - dienstplichtig en beroeps - en op zichzelf al evenmin. Een terugblik op de wereld van de landmacht tijdens de Koude Oorlog.

Lof voor De legergroene elite:

Goed geschreven en een levendige bijdrage aan het behoud van de herinnering aan de dienst - op een dag is dit weer actueel!
Michiel Hegener, auteur Handboek voor de dienstplichtig soldaat b.d.

Typisch zo'n boekje waar je even voor gaat zitten en via heel veel 'aha-erlebnissen' in één ruk uitleest.
marechausseenostalgie.nl

Een goed herkenbaar en leesbaar stuk historie. Lekker luchtig en met soms enige wel geplaatste kritiek verteld. Ondanks dat ik van een latere lichting was, zijn de verhalen zo herkenbaar dat veel boeiende herinneringen weer boven zijn gekomen.
Ben, 12 Gnkcie, 93-2


 

Klik hier voor gratis download