De Winkelhaak (dewinkelhaak.net)
 
  Home

De kazerne

VVDM-afdeling Nunspeet

Kazernekranten

Artikelen

Boeken

Contact
  'Nederlandse landmacht volstrekt onvoldoende toegerust voor nieuwe Koude Oorlog'
Door: Frank Oosterboer

Onder deze titel verscheen in november verleden jaar, ter ere van 30 jaar val van de Berlijnse Muur, een artikel in Koude Oorlog 3. De ondertitel ervan: 'De resultaten van dertig jaar ontspanning en vredesdividend.'


 
   
De herdenking van het einde van de Koude Oorlog vormde voor de redactie van Koude Oorlog (waar ik deel van uitmaak) een mooi moment om stil te staan bij toen. Het was ook een goed moment om te kijken wat het in Nederland had opgeleverd op militair terrein, in het bijzonder bij de landmacht. De verhalen over de krijgsmacht in de media zijn al jaren verontrustend. Vooral de landmacht is sterk gekrompen en de vredesmissies in landen ver van ons bed, hebben voor het leger geleid tot kaalslag qua materieel en andere middelen. De landmacht heeft tevens grote problemen om personeel te werven en vast te houden.
Ondertussen doemt in Oost-Europa de oude tegenstander weer op. Met nieuwe hybride vormen van oorlogvoering, inlijving van delen van Oekraïne en de herhaalde dreiging met kernwapens. Er is sprake van een nieuwe Koude Oorlog. De vraag is of de landmacht nog wel in staat is, als het onverhoopt zo ver komt, om hierin een substantiële bijdrage te leveren. Deze vraag legde de redactie van Koude Oorlog voor aan Otto van Wiggen, brigade-generaal b.d. Is het werkelijk zo slecht gesteld met de landmacht als blijkt uit sommige verhalen in de pers?

Om het artikel van Van Wiggen grotere bekendheid te geven, is het uit Koude Oorlog gelicht en kan het als pdf vrij worden verspreid. Het kan worden gedownload door hier te klikken. 
Brigade-generaal Otto van Wiggen was onder meer commandant van het Korps Commandotroepen, 11 Luchtmobiele Brigade en het Opleidings- en Trainings Commando van de landmacht. Zijn laatste functie was Chef Staf van het Eerste Duits-Nederlandse Legerkorps.