De Winkelhaak (dewinkelhaak.net)
 
  Home

De kazerne

VVDM-afdeling Nunspeet

Kazernekranten

Artikelen

Boeken

Contact
  In een keer tien miljoen veteranen erbij

Wat is een veteraan? Moet je daarvoor in het buitenland kogels om je hoofd hebben horen vliegen, of maakt het niet uit waar je je leven hebt geriskeerd. In Duitsland werden ze het na jarenlange discussies eens en kreeg het land 'mit einem Schlussstrich' er in een keer 10 miljoen veteranen bij.

Groot nieuws in de Duitse kranten van afgelopen 19 november. Vanaf dat moment was iedereen die in de Duitse strijdkrachten had gediend veteraan. Maakt niet uit waar of wanneer de dienst was vervuld, als je maar niet oneervol was ontslagen. Dat geldt dus voor 10 miljoen man, waarvan het grootste deel dienstplichtig was tijdens de Koude Oorlog.
Het had wel enige voeten in de aarde sinds toenmalig defensieminister Thomas de Maizière in 2012 voorstelde in Duitsland een landelijke veteranendag in te voeren. Want daarna brandde de discussie los, wie is dan een veteraan? Uiteindelijk werd het criterium 'allen die zich in het uniform van de Bundeswehr voor de vrede en vrijheid van Duitsland hebben ingezet.' Met als uitzondering die al genoemde oneervol ontslagenen. De gulheid van de brede veteranendefinitie leverde zure kritieken op van politici van andere partijen dan die van de huidige minister. Maar dat viel te verwachten.Oude Duitse veteranen links en de nieuwe rechts. (foto links: Bundesarchiv, foto rechts: Michail Jungierek)

 
In Nederland: Wie zijn veteraan?

Veteranen zijn alle (ex)-militairen met de Nederlandse nationaliteit die het Koninkrijk dienden in oorlogsomstandigheden. Of daarmee overeenkomende situaties, zoals vredesmissies in internationaal verband.

bron: www.defensie.nl