De Winkelhaak (dewinkelhaak.net)
 
  Home

De kazerne

VVDM-afdeling Nunspeet

Kazernekranten

Artikelen

Boeken

Contact
  De waterhindernis en het drijfpakket

Eens in de zoveel tijd kreeg je een opdracht waarvan je dacht: “Moet dat nou?” Om er daarna achter te komen dat het toch wel leuk was. Bijvoorbeeld een drijfpakket maken en daar dan in je blote kont met je maatje achteraan te zwemmen om de overkant van plas of vaart te bereiken.

Met een drijfpakket zwemmen was beslist een van de leukere dingen die je in militaire dienst kon doen, mits het niet te koud was. De militairen uit Nunspeet, Harderwijk en Ermelo hadden ondanks het lage watergehalte van de Veluwe restanten van het IJsselmeer ter beschikking om het oversteken van waterhindernissen te oefenen. Zo ligt vlak onder Harderwijk het Nuldernauw met een oever met zandstrandjes, waar ook heden ten dage bij mooi weer druk gebruik van wordt gemaakt. Iedereen van de kazernes uit bovengenoemde plaatsen heeft hier weleens gezwommen met een drijfpakket. Om het te leren of om toe te passen tijdens een oefening.

Peter Sluimer die in 1979 dienstplichtig huzaar was bij 42 ZVE, stuurde een kopie van een artikel dat destijds verscheen in Klokslag 12 dat werd uitgegeven door de sectie voorlichting van 12 Painfbrig. In het kader van oefening Nacht-Merrie II moest niet zoals vaak een beetje voor de kant gepoedeld worden, maar het Veluwemeer worden overgestoken teneinde de oefening in Flevoland voort te zetten. Gelukkig was het juli en niet koud. Voor het verslag, zie de kolom hiernaast.

Voor wie vergeten is hoe een drijfpakket te maken en ermee te zwemmen: onderstaande pagina uit VS 2-1351, Handboek voor het dienstplichtig kader.
 

Om dit verslag te openen, klik hier