De Winkelhaak (dewinkelhaak.net)
 
  Home

De kazerne

VVDM-afdeling Nunspeet

Kazernekranten

Artikelen

Boeken

Contact
  Fred Klijndijk geridderd
Door: redactie

Voormalig Legerplaats Nunspeet bewoner, oud-dienstplichtig marechaussee én correspondent voor De Winkelhaak Fred Klijndijk werd geheel onverwacht voor hem koninklijk onderscheiden.

 
   
Een mailtje van Fred Klijndijk die nog na zat te stuiteren van de dag ervoor, de dag waarin ruim 2800 Nederlanders een koninklijke onderscheiding kregen opgespeld. “Wat mij toch gisteren is overkomen......” startte het. Waarna zich een verhaal ontspon dat wel meer mensen bekend zal voorkomen. 's Ochtends had iemand Fred opgehaald onder het mom 'Ik moet toch die kant uit' om vervolgens de autoneus niet in de richting van Apeldoorn te draaien. Fred begon al nattigheid te voelen en kreeg bevestiging toen het plaatselijke gemeentehuis werd bereikt, daar stonden zijn vrouw en kinderen deftig aangekleed te wachten. Waarna hij even later samen met vier andere plaatsgenoten Lid werd in de Orde van Oranje-Nassau.

Fred Klijndijk heeft in het afgelopen decennium als geen ander via zijn website marechausseenostalgie.nl de dienstplichtig marechaussees voor het voetlicht gebracht. Daar bleef het niet bij, al snel werd hij vraagbaak voor van alles en nog wat op het gebied van de dienstplichtig marechaussees, gaf en geeft hij rondleidingen op de Koning Willem III kazerne in Apeldoorn (de opleidings- en thuisbasis van de Koninklijke Marechaussee), geeft lezingen voor steeds grotere groepen en schrijft hij brochures. En, hoewel hij het lintje daar misschien niet voor heeft gekregen, is nooit te beroerd om een bijdrage te leveren aan het werk van anderen zoals De Winkelhaak. Wij feliciteren Fred dan ook van harte.


 
Marechausseenostalgie.nl

De titel zegt alles al, maar houdt niet in dat je als niet-marechaussee hier niet eens kunt kijken. Bakken en bakken foto's en verhalen van..... ...inderdaad: kalkemmers. Nu heeft niet iedereen positieve gevoelens bij marechaussees, maar wordt het geen tijd dit eens achter je te laten? En dan op marechausseenostalgie bij de verhalen ontdekken dat marechaussees gewone dienstplichtigen waren, die soms ook dingen moesten doen die ze niet uit zichzelf hadden gedaan. Kijk ook eens in de menubalk bij Fotoalbum, misschien staat jouw kazerne er tussen. De Winkelmankazerne in ieder geval.