De Winkelhaak (dewinkelhaak.net)
 
  Home

De kazerne

VVDM-afdeling Nunspeet

Kazernekranten

Artikelen

Boeken

Contact
  De zoektocht naar mijn maten
Door: Frank Oosterboer

Een reünie ter ere van de oprichting van de VVDM vijftig jaar geleden. Natuurlijk moet ik daar heen! Maar het nieuws erover hoorde ik pas een maand van te voren en eigenlijk alleen omdat ik redacteur ben van De Winkelhaak. Zouden mijn oude maten dit wel weten? Zou ik daar niet als enige van de afdeling Nunspeet jaargang 78-79 staan met een lichte kater? Tijd voor actie.

Elders in De Winkelhaak staat een uiterst nuttige handleiding die vertelt wat je moet doen om je maten uit dienst terug te vinden. De handleiding belooft een hoop werk dat je jaren moet volhouden als je een reünie wilt organiseren. Jaren die ik niet heb. Wat ik wel heb is een uitgave van de kazernekrant uit 1979 met een lijst namen van actieve VVDM'ers op de kazerne. En, net zo belangrijk, mijn geheugen.


Dit zijn ze (deels) op een foto in een Winkelhaak, gelukkig staat er een lijst met namen onder.

Het eerste dat ik doe is zoeken op internet naar mijn oude maatje Fred met wie ik bollenbivak overleefd heb, liters bier en de 'soldatenstrijd'. Nu heeft Fred als achternaam De Boer. Je voelt hem aankomen, dat lijkt een mission impossible. Maar Fred heeft iets dat heel veel andere De Boers niet hebben, vier voornamen. Ik heb een uitstekend geheugen voor trivia. Die voornamen weet ik niet meer, maar wel de vier voorletters in de goede volgorde. Hoeveel kunnen er daar van zijn? Internet vindt er een. De kans dat het Fred niet is, is statistisch zo klein, dat dit hem gewoon is. Ik stuur een brief en een dag later komt een mailtje terug. Bingo!
Nog een paar makkelijke. Twee man die in andere afdelingen actief waren. Die zie ik ook graag terug op de reünie. Willem Jan interviewde ik voor het Handboek voor de dienstplichtig soldaat b.d. en zijn mailadres heb ik. Eitje. Met Jaap zat ik in de afdeling Assen. Jaap had jaren economie gestudeerd. Ik vond hem terug als docent bij een hogeschool. De website van de school vertoonde een foto. Niet veel veranderd. Mailtje naar zijn adres daar, ook raak. Maar nu werd het moeizamer.

Gerard K., LinkedIn hoestte tien Gerards op. Bij de profielen was er een die hem zou kunnen zijn. Er stond een foto bij. Mmm, zou kunnen. Mensen veranderen in 38 jaar. Nog eens studeren op het profiel. Er kwamen herinneringen boven die erbij pasten. De jaren met activiteiten van deze Gerard klopten met de tijd dat hij in dienst zat. Een mailtje en twee dagen later een terug. Het was hem.
Ik vond meer namen, maar ze zaten verstopt achter instituties zodat ik mailtjes moest sturen met als titel ter attentie van... Nu maar hopen dat een of andere goedbedoelende infobox-beheerder ze doorstuurt.

Er waren ook mensen die niet op internet te vinden zijn. Pech. En een die niet de goede was. “Ik ben wel Ferdinand, maar ik zat in 1967 in dienst en niet in Nunspeet,” schreef de verkeerde Ferdinand terug. Omdat de combinatie van voor- en achternaam weinig voorkomt, mailde ik hem weer met de vraag of hij soms familie had met die naam die ongeveer 60 jaar oud is. Helaas, die kende deze Ferdinand niet. In ieder geval bedankt.
Iemand met een typische achternaam, Herman D., de telefoongids vermeldt er een stuk of twintig. Gewoon bovenaan beginnen. Een oudere vrouw aan de lijn. Ik vraag of ze soms iemand kent die Herman heet en in 1979 in dienst in Nunspeet zat. Ze kent er twee, haar zoon en een neef. Haar zoon was chauffeur geweest. Ik kreeg de telefoonnummers van zowel zoon als neef. Maar die zoon was de meest belovende, direct gebeld en raak. Zo simpel kan het zijn.

Van de elf mensen die ik heb benaderd, heb ik een week later zes reacties. Mogelijk blijft het hierbij. Hoewel de reünie een eenmalige gebeurtenis is, zal niet iedereen kunnen of er trek in hebben en ook niet reageren. Dat zul je moeten accepteren.


 
Gezocht: oude dienstmaten voor een reünie

Onder die titel werden eerder twee artikelen gepubliceerd in De Winkelhaak, die een ieder die met dit soort plannen rondloopt een steun in de rug geven. Voor het eerste artikel, klik hier. Bij het tweede artikel kan een pdf gedownload worden waarin beide artikelen zijn opgenomen.