De Winkelhaak (dewinkelhaak.net)
 
  Home

De kazerne

VVDM-afdeling Nunspeet

Kazernekranten

Artikelen

Boeken

Contact
  Gezocht: oude dienstmaten voor een reünie (1)

“Beste redactie. Graag zou ik een reünie houden om nog eens met mijn oude dienstmaten te praten. Maar hoe moet ik dat aanpakken? Zijn er ergens namenlijsten te raadplegen?” Zo luiden de vragen en allerlei variaties hierop die eens in de zoveel tijd in de mailbox zitten. De antwoorden zijn enigszins teleurstellend en beloven in ieder geval een boel werk. Voor iedereen die met deze vragen zit een wat en een hoe.

Je oude maatjes nog eens zien en een gezellige dag samen doorbrengen. De vraag hoe dat in gang te zetten is vooral een dienstplichtigenvraag. Voor oud-beroepsmilitairen is dit geen vraag, voor hen is er van alles geregeld vanuit de verenigingen voor officieren en onderofficieren die bij de wapens en dienstvakken horen waar ze gediend hebben. Bovendien kennen zij door veelvuldige overplaatsingen ook minder het gevoel bij een bepaald onderdeel te horen. Hun 'loyaliteit' ligt bij het wapen, korps of regiment.

Oud-dienstplichtigen behoorden vaak door hun korte dienstverband bij één eenheid, en de meesten hiervan zijn opgeheven. Maar zij hoeven in een flink aantal gevallen niet te wanhopen en vanaf nul te beginnen, want een deel van de korpsen/regimenten organiseert reünies waarbij ook dienstplichtigen welkom zijn. Bij de marechaussee is dit voortreffelijk georganiseerd via de Stichting Marechausseecontact en is er een oud-dienstplichtig marechaussee, Fred Klijndijk, die vraagbaak is voor alles op dienstplichtig gebied voor 'oud-kalkemmers' (www.marechausseenostalgie.nl). Maar er zijn meer van dit soort verbanden. De Limburgse Jagers hebben een stichting, evenals regimenten als JWF, Stoottroepen en Huzaren van Boreel om enkele te noemen, die ook via internet contact onderhouden met hun oudgedienden.


Sommige fotoalbums vallen weliswaar door het jarenlang bladeren uit elkaar, maar op een reünie zijn ze onmisbaar! (foto: Fred Klijndijk)

Het zijn echter niet alleen stichtingen vanuit de regimenten die succesvol reünies organiseren. Een aantal zeer geslaagde bijeenkomsten zijn opgezet door de 'lagere rangen'. Een goed voorbeeld is Ouwestomp, de reünievereniging van Van Heutsz die werd opgezet door oud-TS'er Chris Planje. Een aantal oud-dienstplichtigen van 19 Afdva die na het afzwaaien contact met elkaar bleven houden, organiseerde voor de hele afdeling en alle lichtingen en beroeps die er dienden tot twee keer toe een reünie. Grote evenementen die veel voorbereidingstijd en werk inhielden. Maar hoe kwamen zij aan de namen van oudgedienden?

Een oud-Indiëganger vertelde dat op de bootreis terug naar Nederland ze de namen verzamelden van hun medesoldaten. De jaren die ze met elkaar doorbrachten hadden een hechte club gesmeed en ze wilden contact houden. Dit hielden ze tot op hoge leeftijd vol. Maar zo werkt het niet bij de meeste dienstplichtigen uit later jaren, niemand - althans: bijna niemand -, verzamelde namen en adressen van zijn peloton of eenheid. En daar beginnen de moeilijkheden. Je kunt een oproep plaatsen in rubrieken op diverse websites of op dienstmaten.nl kijken wie je nog meer kunt vinden. Stappen die je zeker moet zetten. Maar genoeg zal het niet zijn, daar is meer werk voor nodig.

Naar artikel twee


 
Een reünie organiseren

Dat is een wens die bij veel oud-dienstplichtigen leeft. Nog eens gezellig met je oude maten bij elkaar komen. Maar hoe organiseer je dat? Daar zou een handleiding voor geschreven kunnen worden, maar dat gebeurt hier niet. Wel gaan we in op de vraag waar alles mee begint, want zonder een antwoord hierop komt geen reünie van de grond. Die vraag luidt: hoe vind ik mijn oude maten terug?
De Winkelhaak zet mogelijkheden en moeilijkheden op een rij in twee artikelen.