De Winkelhaak (dewinkelhaak.net)
 
  Home

De kazerne

VVDM-afdeling Nunspeet

Kazernekranten

Artikelen

Boeken

Contact
  Henk Povée overleden
Auteur van het boek Beste Ouders, lieve Ine, ik schrijf dit uit La Courtine

Een kaart met grijze rand bracht het nieuws van het onverwachte overlijden van schrijver Henk Povée. Povée was meer dan alleen auteur, maar voor veel oud-dienstplichtigen zou hij de man zijn die het oefenen van het Nederlandse leger in het Franse La Courtine begin jaren zestig smakelijk te boek stelde.

Schrijven was zijn beroep. Hij was werkzaam in de reclamebranche en betrokken bij talloze campagnes voor bedrijven en instellingen. Vanaf de jaren tachtig als creative director bij McCann-Erickson en als creatief directeur en partner bij Reclamebureau De Graaf & Povéé. Op de leeftijd dat anderen gaan genieten van de VUT begon hij als freelance tekstschrijver/auteur. Zoals hij zelf schreef op zijn website: “Ik schrijf......... Ik doe dat bezielder dan ooit, sinds ik ontdekte dat het Zwitserlevengevoel een klotegevoel is.”

Aan Henk Povée danken we het boek Beste Ouders, lieve Ine, ik schrijf dit uit La Courtine dat in 2009 verscheen. Povée was zelf La Courtineganger geweest en had twee maanden lang met een jeep een schade-officer rondgereden. Hij zou met zijn boek doen wat de landmacht en Defensie in hun publicaties in verreweg de meeste gevallen nalaten: aandacht besteden aan het wel en wee van Jan Soldaat in het dagelijks leven in legergroen. Eén van de zaken die Povée voor zijn boek uitzocht waren de ongelukken in het Franse oefengebied. Veel medewerking bij zijn zoekwerk in Haagse archieven kreeg hij niet. Voor Povée was daarmee de kous niet af. In La Courtine bezocht hij burgerzaken en keek in de overlijdensregisters van de jaren dat de landmacht daar oefende. En meteen raak! Iedere Nederlandse naam was een slachtoffer.

Dat was een noodgedwongen omweg en het Haagse gebrek aan medewerking deed verder geen goed aan de relatie Povée-landmacht. Die was van oudsher al een moeizame. Henk Povée in een interview: “Ik moest op herhaling, we waren al getrouwd. Ik dacht: daar heb ik geen zin in. Ik was al een keer op herhaling geweest. Toen had ik me erop verheugd de jongens terug te zien. Maar ik zag alleen onbekenden en toen besloot ik: dit overkomt me geen tweede keer. Dus hebben mijn vrouw en ik een maand vakantie in Marokko geregeld. Ik dacht: ik zie wel wat er van komt. We zijn terug en om vijf uur 's ochtends wordt er gebeld. Twee marechaussees, ik moest me meteen aankleden. Mee, in de jeep. Naar kamp Crailo en daar in een cel gesmeten. Er zijn vingerafdrukken en mugshots gemaakt. Vier dagen zat ik in de cel, later moest ik voor de krijgsraad komen. Dat bleek alleen maar één officier te zijn. Hij zegt: “Oh, oh, oh, wat haal je toch overhoop. Zullen we er maar een eind aan maken? Ga maar naar huis, schiet maar op.” Dat was mijn afscheid van de dienst”

Henk Povée overleed op 5 januari in Ayamonte, Spanje. Hij is 74 jaar oud geworden.